Látogatók: 35553

Aktuális

<< Újabb hírek
ADÓ 1 % 2013
Tisztelt támogatóink!

2013-ban a mai napon (2013.05.21. éjfélig) van az utolsó lehetősége, hogy támogatásával hozzájárulhasson valamelyik civil szervezet vagy egyház közhasznú tevékenységének ellátásához.

Ezúton is kérjük, hogy adója 1%-áról rendelkező nyilatkozatának kitöltésével és postára adásával az idén is támogassa egyesületünk működését - a település közössége, az ifjúság szabadidős- és tűzvédelmi nevelése, községünk megelőző- és mentő tűzvédelme érdekében folytatott közhasznú tevékenységében.

Jászboldogháza Község Önkéntes Tűzoltó Egyesülete előre is köszöni a támogatásukat.

Letölthető rendelkező nyilatkozat:
http://nonprofit.hu/niok/html-export/niok_organization/170585

ÖTE PÁLYÁZAT 2013
Kiírták a 2013. évi ÖTE pályázatot, az OKF honlapján elérhető és letölthető!

KÉMÉNYTŰZ
Hasznos információk és teendők kéménytüzek keletkezése esetére és azok megelőzéséhez, egy jól összeállított írásban, melyet a Zsámbék Város Önkéntes Tűzoltó Egyesület írásából vettünk át:


A KÉMÉNYTŰZRŐL

Nem árt, ha tudjuk, hogy miként alakulhat ki kéménytűz és, hogy mit tehetünk annak érdekében, hogy ezt meg tudjuk előzni.
Az utóbbi években, mind többen állnak vissza vegyes tüzelésre, ill. használnak különféle kandallókat, kiegészítő fűtésként. A szilárd tüzeléssel fűtők esetében az intenzív fűtés, az alacsony külső hőmérséklet miatt a kéményben meg növekedett huzathatás több esetben, a kéményben lerakodott korom meggyulladását eredményezheti. A kéménytüzek esetében a koromtűz a leggyakoribb. A koromtüzek kialakulásában számos tényező játszik szerepet, azonban a legmeghatározóbb a korom lerakodása, ezáltal a kürtő leszűkülése. A jelenség magyarázata, hogy a kéményben felfelé haladó füst folyamatosan hűl, hagyományos falazott kéményben méterenként kb. 15-16 °C-ot. Bármilyen anyagot égetünk, a füst jelentős mennyiségű vízgőzt tartalmaz, ez vizes fa égetésénél intenzívebben jelentkezik. Kb. 50-70 °C között megkezdődik a víz intenzív kicsapódása a kémény kürtő falára. Az így keletkező folyadék savas kémhatású, a korom részecskék a kürtő falán megtapadva kátrányos réteget képeznek, amely a füstjáratot leszűkíti. Az intenzív fűtés és a leszűkült füstjárat miatt a kémény belső hőmérséklete megemelkedik és meggyújtja ezt a kátrányos réteget. A hőszigetelés nélküli hagyományos falazott kéményeknél jellemző ez a folyamat. A kialakult korom tüzet az alábbi fázisok jellemzik:

A koromtűz szakaszai:

1. Szakasz (kezdeti tűz fázisa)
Sűrű, sötét füst lép ki a kéményből
A hőmérséklet a kéményben kb. 600 °C
Füstkátrány gyulladási hőmérséklet 485 °C

2. Szakasz (égési fázisa)
A füst kilépés csökken, megszűnik, lángok csapnak ki a kémény fejből
A hőmérséklet a kéményben kb. 1000 °C

3. Szakasz (kifejlett tűz fázisa)
Az égés végig kialakul a kürtőben (az égést dübörgő hang kíséri)
Az égés időtartama 1-3 óra
Ez a tűz legveszélyesebb szakasza

A koromtüzek mellett kisebb számban ugyan, de a kéményeknél a következő tűz keletkezési okok alakulhatnak ki.

Kéménybe épített gerenda:
A régebbi építésű épületeknél jellemző, a kb. 400 °C-os füst hatására a kéménybe épített fagerenda beizzik, majd begyullad. Az így kialakult tűz igen veszélyes, mivel a gerendáról a tűz átterjed a fa födém szerkezetre és a tetőszerkezetre. A padláson járva érdemes meggyőződni a gerendák elhelyezkedéséről, nincsenek beépítve a kémény szerkezetbe. Amennyiben a födém miatt ezt nem lehet vizsgálni, a kéményseprő szolgáltatónál kezdeményezni kell a kémény belső kamerás vizsgálatát.

Koromzsák / tisztítóajtó hiánya, állapota:
A kémények alsó illetve felső részén a tisztítás miatt nyílásokat létesítenek, melyeket egy nem éghető anyagú ajtóval lezárnak. Ha ezek az ajtók hiányoznak, repedtek, sérültek a forró égésgázok és az égési szikrák a kéményből kijutnak és kijutva tüzet okozhatnak.

Repedt kéménytest:
Hasonlóan a sérült kémény ajtónál leírtakra a forró égésgázok és az égési szikrák a kéményből kijutnak és kijutva tüzet okozhatnak.

Füstcső helytelen bekötése:
A kéménybe rosszul csatlakoztatott fűtőberendezéseknél fordul elő ez a probléma a nem légmentesen, kellő rögzítéssel csatlakoztatott füstcső szétcsúszhat, így a kijutó forró égésgázok tüzet okoznak.

Szakszerűtlen kürtőtoldás:
Sajnos a szakértelem hiányára vezethető vissza ez a tűz keletkezési ok. Leggyakoribb probléma, hogy a kéményt nem, vagy csak kismértékben falazzák a héjazat fölé, így a padláson a kéménybe egy csövet toldanak. A cső érintkezve a tetőlécekkel, illetve a toldásnál a nem légmentes kapcsolat miatt a tűz könnyen átterjed a tetőszerkezetre.


Kéménytüzek megelőzése

1. Rendszeresen tisztítsa ki kéményét és tüzelőberendezését! Házilagosan kémény kiégetést soha ne végezzen.

2. Gyakran szellőztessen! Soha ne állítson fel tüzelőberendezést olyan helyiségben, ahol tűzveszélyes anyagot (pl. oldószert) tartalmazó levegő van vagy ahová ilyen levegő beszivároghat!

3. Gondoskodjék arról, hogy mindig megfelelő mennyiségű égési levegő álljon rendelkezésre! Ne tömítse le teljes mértékben az ablakok és ajtók réseit! 1 m3 földgáz, illetve 1kg tüzelőolaj elégetéséhez 15-18 m3 levegő szükséges. 1 kg tűzifa elégetése kb. 12-15 m3 levegőt igényel. A kazánházba vagy a fűtőhelyiségekbe építtessen szellőzőnyílásokat és azokat hagyja szabadon!

4. Gondoskodjék arról, hogy a tüzelőberendezés-helyiségben (kazánházban) mindig kellő tisztaság legyen!

5. Ne tüzeljen el műanyagot, festett és rétegelt, nedves fát, lemezt, falemezt, vasúti talpfát, szemetet, hulladékot, fáradt olajat! Ezek a környezetet is szennyezik!

6. Csak engedélyezett begyújtó anyagot használjon a tüzeléshez!

7. Csak a tüzelőberendezéshez engedélyezett tüzelőanyagot használja!

8. Szél esetén vagy alacsony külső hőmérsékletnél a kémények huzata erősen megnőhet. Egy megfelelően beépített és működő huzatszabályozó sokat segíthet.

9. Laza, rosszul záródó kéményajtók, tömítetlen kazántagok, rosszul szigetelt égéstermék elvezető csövek csökkentik a hatásfokot, ráadásul ezek tűzveszélyesek.

10. Kéményét és tüzelőberendezését rendszeresen ellenőriztesse szakemberrel!

A kéményseprő szolgáltatót ne tekintse, ellenségnek az Ön biztonsága érdekében szeretné a kéményt ellenőrizni.

Teendők kéménytűz esetén:

1. Tűzoltóságot értesíteni (105)

2. Képeket, éghető anyagot a kémény faláról eltávolítani

3. Tüzelőberendezésen égési levegőszabályozó kart elzárni (levegő utánpótlás csökkentése)

4. Kéménytüzet felügyelni a tűzoltóság kiérkezéséig (pincétől a padlásig)

5. Kéménytüzet vízzel oltani tilos! (a kémény belső hőmérséklete kb.1000 °C)

6. Kéményseprő szolgáltatót tájékoztatni


Tűzoltóság hívószáma: 105

Nemzetközi segélyhívó szám: 112


Vigyázzunk otthonunkra és környezetünkre!

Zsámbék Város Önkéntes Tűzoltó Egyesület

Régebbi hírek >>